”Vill skapa skön sommarlovskänsla”

| Uppdaterad
DUVläger
REPORTAGE

DUV på Åland ordnar många sommarläger

Det finns bara ett måste på DUV:s sommarläger på Åland: Att duka undan efter sig vid varje måltid – om man kan. I övrigt är det en skön sommarlovskänsla som gäller under lägerdagarna med lek i vattnet, fotboll, cykling på gräsplanen och utfärder till glasskiosken bland en hel del annat.

Lunchen är bortdukad. Nu tar deltagare och ledare det lugnt en stund i skuggan under parasollen på den stora altanen på Lottenberg, DUV:s egen lägergård på Åland.

Morris Larsson, 8 år, gillar Pingu och vill helst av allt återskapa den tecknade pingvinfiluren på en pärlplatta. Isak Pettersson, 14 år, spelar fotboll på gräsmattan intill medan Rick Häggblom, 9 år, tar en paus från sitt teve-spel.

– Jag gillar också fotboll, säger Rick, men jag vill helst vara domare. Jag tycker om att bestämma. Om någon gör något fel på planen tar jag fram det gula kortet.

Det är varmt i det långgrunda vattnet konstaterar lägerledaren Minna Alén med Noomi Rehnberg på ryggen.

 

Fullbokade

De tre är deltagare på ett av sommarlägren som hålls i DUV:s regi på Lottenberg. Just den här juliveckan är även Noomi Rehnberg, 8 år, och Isac Mirén, 9 år, med på lägret.

Petra Alén, anställd fritidssekreterare vid DUV, är huvudansvarig för lägren och på plats dygnet runt.

– Lägren avlöser varandra under sommaren och riktar sig i första hand till ungdomar som fortfarande bor hemma. Vi tar emot mellan fyra och sex deltagare per läger och de brukar bli fullbokade. I mån av plats kan även äldre få delta, säger hon.

DUV har tillgång till en egen båt som man kan göra utflykter med. Vid båten ses Petra Alén och Rick Häggblom.

En del deltagare behöver hjälp och tillsyn dygnet runt, andra klarar mer på egen hand.

Fick tomt i arv

Föreningen DUV på Åland är lyckligt lottad att ha en egen lägergård som ligger i Djurvik, cirka femton kilometer från Mariehamn och nära stranden. DUV fick tomten i arv i slutet av 1980-talet och byggde en ny stockstuga på den – till stor del med frivilliga krafter och med finansiering av den åländska penningautomatföreningen PAF.

Sedan dess har man gjort vissa förändringar i och utanför stugan och på stranden har man numera en bastu som tidigare stod på en av Mariehamns allmänna badplatser. På gården finns även en liten bod som är inredd som ett kök med matbord och stolar. Här kan de som vill leka i avskildhet.

– Det är otroligt bra att ha en egen lägergård och den är minsann välanvänd. Förutom sommarlägren har vi veckoslutsläger från sensommaren till våren utom under jul, nyår och påsk, säger Petra Alén.

När coronapandemin bröt ut tog lägren en paus men från början av juni har de hållits igen.

Noomi Rehnberg testar gungan och får fart av Minna Alén.

Som ett sommarlov

Under sommarlägren har man inget spikat program – dag för dag, timme för timme.

– Vi planerar tillsammans med deltagarna vad de vill göra och vi vill skapa en skön sommarlovskänsla. Det ska vara kravlöst på barnens villkor. Det enda lilla måste vi har är att alla dukar undan efter sig vid varje måltid – så långt de kan. Vi lagar maten tillsammans och de som vill och kan får hjälpa till att laga den, säger Petra.

I går serverades tacogratäng till middag.

– Jag hackade grönsaker, säger Rick.

Lägerledare och -deltagare på stranden.

Spelas mycket

Det finns en hel del att göra kring Lottenberg. Spel av olika slag – både brädspel och fysiska spel som fot­boll och ett slags bowling med träklossar – är populära.

– Digitala spel gillas också men vi försöker begränsa skärmtiden, säger Petra Alén.

Vid stranden finns en stor gräsplan med gungor, perfekt för utelekar, liksom båt och kanot.

– Vi har också tillgång till bil och kan åka på utfärder till en glasskiosk eller till en badstrand där det finns hopptorn.

Jessica Vickström, en av lägerledarna, och Morris Larsson är glada över den långgrunda sandstranden som ligger intill lägergården.

Viss hemlängtan

Lägret fungerar både som avlastning för de anhöriga och som träning för deltagarna att vara borta hemifrån.

Rick Häggblom har både en äldre och en yngre bror.

– Jag har hemlängtan ibland och saknar dem och de saknar mig men det är också roligt att vara här, säger han.

En stor altan har byggts vid lägergården Lottenberg och den är perfekt för både måltider och lek.

Text och Foto: Helena Forsgård

SOS Aktuellt

SAMS – Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf
Medelhavsgatan 14 A, 00220 HELSINGFORS
redaktion@sosaktuellt.fi
Telefon: 044-555 4388

Back to top of page