Det finns ett liv efter corona!

| Uppdaterad
Det finns ett liv efter corona! featured image
INTERVJU

På samma sätt som 1990-talets recession påverkade befolkningen så kommer även den rådande corona­situationen att påverka en hel generation framåt. Det kommer att skrivas böcker och göras filmer i det oändliga om det som sker idag. Det är lätt att peka ut missöden så låt oss vända på steken och skriva ny historia.

Coachen och mentala tränaren Christoph Treier är väl medveten om problemen men menar att det nu mer än någonsin lönar sig att ha fokus i sitt liv.

– Ta det lugnt, ha fokus på vad som är möjligt istället för vad som inte är möjligt. Det öppnas upp enormt mycket nya saker bara du låter det. Ta chansen att omvärdera livet så som vi hittills har levt. Finns det andra värderingar? Att hälsa på vänner och familj är trots allt viktigare än att resa runt världen eller springa efter pengar.

Treier är väl känd för SOS Aktuellts läsare. Han har föreläst på otaliga seminarier inom förbunden och Kårkulla. Det är viktigt att peppa målgruppen.

– Jag har märkt två saker, den ena gruppen mår bättre än någonsin och den andra mår sämre än någonsin. Den gruppen som mår bättre gör det för att den inte känner sig så udda längre. De finns så många andra nu också som känner sig ensamma under karantäntiden. De personer som alltid upplever ensamhet är inte så udda längre och man ser samhörighet och förståelse. För dem personligen är det en viss lättnad att inte uppleva sig som enstöring. Den polarisering som alltid varit är inte så stor längre.

Problemlösningar

Många mår fruktansvärt dåligt utan de trygga punkterna i vardagen. Här måste man hitta vägar och kommunikationskanaler.

– Speciellt på Kårkulla får jag höra det glädjande i hur vissa mår så mycket bättre och problematiken kring hur andra mår så mycket sämre. De som inte har den intellektuella förmågan att förstå vad som försiggår har det tungt. Det är en enorm utmaning för personalen. Många klienter är väldigt taktila, den fysiska beröringen är viktig. Nu då man inte får krama och ta i folk är det svårt. Det är dömt att misslyckas då man inte kan appellera till förnuftet, förklarar Christoph Treier.

Hur har man löst detta?

– Ett sätt är att försöka göra roliga saker, till exempel rollspel. Att skratta är en otroligt bra ventil. Titta på roliga filmer, enkla barnfilmer, något som få dem att skratta. Att tala om allvaret i situationen är inte bra och klienterna mår inte bra av det.

På allmänt plan bör alla mänskor hållas aktiva. Alla mår bra av det. Passivitet matar oro och ångest.

– Det behöver inte vara fysiska aktiviteter. Hjärngymnastik så tankarna hålls klara och så det inte blir långtråkigt. Risken för burnout har flyttat till motsatsen ”boreout”, vilket är lika farligt. Vi jobbar lika mycket med den problematiken.

Vikten att att hålla fast i rutiner tål att upprepas. Att stiga upp, äta och lägga sej på regelbundna tider. Här har coronasituationen ingen betydelse.

– Dessa tre rutiner bör hållas. Det finns många som äter när det passar och sover så länge de vill. Då tappar man all orientering.

Sommaren efter corona

Det hela börjar redan nu med att prosessera läget och fråga sig: i vilken mening tillåter jag coronaläget påverka mig?

– Inser jag vad det innebär för mig? Vad har jag lärt mig av detta? Uppskattar jag min och andras hälsa mer? Vem vill jag hålla mer kontakt med? Vad saknar jag? Vad är slutsatsen?

Det är ett ypperligt tillfälle att lära sig kommunicera bättre och tydligare. Lära sig mer om digitalisering eftersom det underlättar kommunikationen.

– Börja leva enligt dina nya insikter! Många uppskattar naturen på ett helt annat sätt nu. Njut av kompisar, vänner och kontakten till gamla föräldrar. Det ändrar totalt nu då det finns det ett behov. Där kan vi nu redan sätta grunden, de som funderar på detta ger det ett positivt avstamp, det kommer oavsett att se annorlunda ut i framtiden, konstaterar Treier.

Sätt inga stora förväntningar på kommande semester, det blir knappast några utlandsresor på en lång tid framöver. Vilket inte alls är negativt, tvärtom det finns enorma möjligheter i detta.

– Vad har jag inte sett och upplevt här i vårt eget land? Man inser hur bra man klarar sig att inte resa till andra sidan världen.

Är vi benägna att uppskatta det lilla?

– Jag kan inte helt generalisera, men jo och nej. Om man tittar på folk från Mellaneuropa som semesterar i Finland så jo. Hemmablindhet motarbetas enormt.

 

Tips för chefer

För personer i chefsposition är det viktigare än någonsin att komma ihåg sina anställda.

–Kom ihåg också de som jobbar på distans och de som är permitterade, sjukskrivna eller borta av andra orsaker. Låt dem känna att de fortfarande hör till organisationerna. Fråga hur de mår! Nöj dig inte med svaret ”jag har det bra”. Fråga ”hur mår du egentligen”? Då först känner du att du verkligen är uppskattad. Som chef får du en helt annan inblick i personens liv och det gör gott! Bara man tar sig tid till detta. Fråga hur föräldrarna mår, hur barnen mår. Det öppnar helt nya perspektiv i vårt sociala umgänge med varandra. Det är ganska häftigt att se mänskorna från en helt annan sida.

Trots att coronakarantän och restriktioner kanske passar som hand i handsken för finländarnas mentalitet så ska de som känner djup ångest ta kontakt med jouren direkt. Lindrigare oro kan botas med följande övning.

– Fundera konkret VAD exakt du är orolig för? Är det för döden? Att bli utan jobb? Att förlora en anhörig? Det relativerar sig ganska snabbt och man inser att det egentligen inte är så farligt. De som är rädda att dö behöver professionell hjälp.

Att kunna lugna ner sig själv är viktigt. Öva på rätt medveten andning, in genom näsan och ut genom näsan.

– Utandning är längre än inandningen, räkna till tre då du andas in och fem sex då du andas ut. Hela tiden genom näsan. Det ger bäst effekt.

Kraniet är stort och rymmer så mycket mer än bara hjärnan. Hela andningsapparaten är mycket större än hjärnan. Det är inte bara näsan vi ser. Det är mycket kemi.

– Den mänskliga kontakten är trots allt viktig. Vi mänskor är nog skapade att vara sociala och utan det blir det långsiktga konsevenser.

– Nu är det dags att sitta ner med en ”to do”- lista. Vad har jag alltid vela göra? Sortera foton, läs en bok som man inte haft tid att läsa, städa skåp, se möjligheterna! Alla säger alltid att ”bara jag får tid så…”. Nu har du tiden! Sätt upp konkreta mål. Inte bara karriär eller hälsomässiga utan även relationer. Vilka mänskor har jag inte träffat på länge, vilka mänskor har jag inte tackat och så vidare. Nu finns det tid och möjlighet.

Treier själv, som alla andra, har också påverkats av coronasituationen.

– Ena dagen var kalendern full till augusti och andra dagen var kalendern tom. Det har normaliserats nu och det mesta går online i och med att föredrag och föreläsningar går att göra via nätet. Det finns också enorm positiv energi i att på förmiddagen tala för ledare i Raseborg och på eftermiddagen för en gymnasieklass i Vasa. Det är något som inte i vanliga fall skulle fungera på grund av avstånden.

Treiers peppande råd för livet efter coronan

  • Ha fokus.
  • Se möjligheterna.
  • Omvärdera ditt liv.
  • Konkretisera vad är du rädd eller orolig för?
  • Var aktiv. Förfall inte till passivitet.
  • Håll rutinerna.
  • Tänk framåt.
  • Var ödmjuk. Alla är i samma båt.

Text: Daniela Andersson, Chefredaktör, SOS Aktuellt

SOS Aktuellt

SAMS – Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf
Medelhavsgatan 14 A, 00220 HELSINGFORS
redaktion@sosaktuellt.fi
Telefon: 044-555 4388

Back to top of page