Även ljusglimtar i coronakrisens spår: ”Vi kan testa nya idéer”

| Uppdaterad
Kerstin Berglund och Nina Lindfors (närmast kameran) deltar i utegymnastiken som ordnas av föreningen Vårt Hjärta och som kan hållas trots begränsningarna på grund av coronaviruset.
REPORTAGE

Det finns ljusglimtar i coronavardagen. DUV testar nya digitala lösningar som Ålands första web-bingo. Personalen vid KST, som arbetar med personer med intellektuell funktionsnedsättning, jobbar mer över gränserna och får större förståelse för varandras utmaningar och hjärtföreningens gymnastik fungerar lika bra utomhus.

Det blåser kallt från norr och mörka regnmolnen närmar sig. Men deltagarna i gymnastiken, som ordnas av föreningen Vårt Hjärta, låter sig inte avskräckas.

Ledaren Johanna Lundberg är förberedd.

– Om det börjar regna på allvar har jag övningar vi kan göra under tak, säger hon.

Men så länge det är uppehåll använder deltagarna – max nio personer i coronatider – utrustningen i stadens utegym som är öppet för alla och finns intill fotbollsarenan i Mariehamn.

Handsprit finns tillgänglig. Alla har dessutom handskar och uppmanas att hålla avstånd. Sedan är det bara att köra på. Uppvärmningen med olika gummibandsövningar inleds till den klämmiga låten ”9 to 5” med countrystjärnan Dolly Parton.

– Det fungerar lika bra att träna utomhus och vi får frisk luft på köpet, säger Johanna Lundberg.

Nina Lindfors är en av deltagarna.

– Jättebra gymnastik som Johanna, som är fysioterapeut, anpassar efter var och ens begränsningar. Roligt att träna tillsammans och utmärkt att vi kan hålla på även i dessa tider när man annars är mycket hemma, säger hon.

Svåra att nå

Föreningen Vårt Hjärta har normalt många aktiviteter i veckan för sina medlemmar – både olika träningsgrupper och allmän samvaro. Efter begränsningarna på grund av coronaviruset är det enbart utegymnastiken som ordnas.

Ann Gustafsson är helt ny som föreningens verksamhetsledare. Hon hann inte ens sätta sig in i sitt arbete innan allt kastades över ända.

– Det känns frustrerande. Många av våra medlemmar är på äldre sidan och svåra att nå via sociala medier. Men det är inte alls bra att de sitter hemma ensamma och känner dubbeloro – både över sin egen hälsa och över allt som coronaviruset fört med sig. Jag har uppmanat våra medlemmar att bry sig om varandra. Ett telefonsamtal kan betyda mycket. Jag har också uppmanat dem att ringa mig för att ”prata av sig” och en del har gjort det, säger Ann Gustafsson.

Inställt lopp

Också Ålands cancerförening, som normalt har en diger lista med många aktiviteter varje vecka, har ställt in det mesta och de så kallade prickdagarna, som brukar vara välbesökta, är uppskjutna. Då får personer, som är oroliga över ett födelsemärke, visa upp det för en specialist

Också ett stort motionsjippo i juni, Together 4 Life, som ordnas av andra aktörer och där deltagaravgifterna – i fjol kring 18 000 euro – gått till cancerföreningen, är inställt. I år skulle avgifterna delas mellan tre föreningar men det innebär ändå ett stort avbräck för cancerföreningen.

Verksamhetsledaren Monica Toivonen finns dock fortsatt på plats på kansliet. Hon förmedlar näringsdrycker och finns till hands för dem som vill prova och beställa peruker eller proteser.

– De som ringer pratar nästan mer om det allmänna läget med arbetslöshet och konkurser än om sin egen hälsa, konstaterar hon och tillägger:

– Det positiva är att flyget mellan Åland och Åbo går som vanligt. Det är värdefullt för de åländska cancerpatienter som måste få sin strålbehandling i Åbo, och som därmed kan åka dit och hem över dagen.

Via webben

Föreningen DUV har testat att erbjuda en del av sina aktiviteter digitalt i stället för ”på riktigt”.

– Vårt allsångskafé är populärt, 30–40 personer brukar komma. Nu har vi testat att sända det via webben. Vi ska även ha webb-bingo, förmodligen det första på Åland, säger verksamhetsledaren Susan Enberg.

Medlemmar i DUV har också inbjudits till en kommersiell radiokanal för att hålla en direktsänd timme med önskemusik.

– Det blir spännande. Vi har besökt studion och övningspratat!

Susan Enberg säger att DUV:s medlemmar är rätt vana vid att hantera mobiler och pekdatorer som finns på alla boenden och som bland annat är ett bra sätt för dem att hålla kontakt med sina familjer.

– Coronakrisen lär oss att testa nya idéer och nya sätt att göra kända aktiviteter på, säger hon.

Stor förändring

Linda Eriksson är föreståndare för ett gruppboende i Mariehamn för personer med utvecklingsstörning. På det boendet finns plats för tio personer i två enheter.

Coronaviruset har medfört stora förändringar i de dagliga rutinerna eftersom dagverksamheten, som normalt ges vid egna enheter, nu är stängd. I stället kommer dagverksamhetens personal till boendeenheterna för att ordna dagliga aktiviteter där.

– Det är en stor förändring. Vi är många fler i huset och på boendet har vi inte samma utrustning eller samma utrymmen som man har på dagverksamheterna. Den första tiden var det ibland lätt kaotiskt, men nu har vi hittat bra rutiner och det fungerar över förväntan. Dagverksamhetens anställda är otroligt lösningsfokuserade och kommer på aktiviteter som kan genomföras hos oss och även utomhus, säger Linda Eriksson.

Hon ser också fördelar med arrangemanget.

– Vi lär känna varandra bättre över gränserna – vi som jobbar på boendet och de som jobbar på dagverksamheten. Vi ser varandras jobb och får en större förståelse för de utmaningar som finns på respektive håll. Personalen från dagverksamheten får också lära känna klienterna på ett djupare plan när de får möta dem i deras hemmiljö.

Under den här tiden råder besöksförbud på boendet och klienterna rekommenderas att inte åka hem till sina familjer.

FAKTA

Ålands handikappförbund är en samarbetsorganisation för handikapp- och patientföreningar på Åland. Förbundet bevakar och agerar i frågor som rör medlemsgruppens behov och stöder föreningarna i deras arbete. Till förbundet hör 13 medlemsföreningar som har totalt drygt 4 200 medlemmar, bland dem Vårt Hjärta, Ålands cancerförening och DUV. 

Kommunalförbundet Kommunernas socialtjänst, KST, ger service för personer med utvecklingsstörning. KST driver ett flertal boenden och enheter med daglig verksamhet på Åland.

TEXT OCH FOTO: HELENA FORSGÅRD

SOS Aktuellt

SAMS – Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf
Medelhavsgatan 14 A, 00220 HELSINGFORS
redaktion@sosaktuellt.fi
Telefon: 044-555 4388

Back to top of page