Tack och hej!

| Uppdaterad
Daniela Andersson
CHEFREDAKTÖRENS ORD

Det är dags för mig att tacka för sexton underbara lärorika år som chefredaktör för SOS Aktuellt! Livet har oväntat fört mig vidare mot nya utmaningar och jag lämnar med gott mod över tidningen till nya krafter.

Det har varit fantastiskt att jobba med SOS och lära känna er alla. Det känns tryggt att veta att SOS Aktuellt får en fortsättning, vilket inte alltid varit självklart. Jag är oerhört tacksam att Ulf Gustafsson plockade upp mig i sitt team hösten 2004. Tack Uffe, utan dig hade det inte blivit till någonting. SOS Aktuellt och jag har tillsammans utvecklats väldigt mycket och gett mig ovärderliga erfarenheter. Och oförglömliga minnen. Kommer ni ihåg den galet roliga reportageresan till sommarträffen på Röjsö då min hund for iväg med petanquebollarna mitt i spelet? Modefotograferingen på Svartå Slott som än idag ger ringar på vattnet? 10-årsjubileet med svenska Rättviseförmedlingens grundare Lina Thomsgård som öppnade våra ögon ytterligare. Mångfald i Media-seminariet på Hanaholmen som fick stjärnstatus och maximal medial uppmärksamhet tack vare svenska mediegurun Amelia Adamo. Och mycket mer.

Vi har nått långt och med en sådan stadig grund och gedigen bakgrund kommer SOS Aktuellt, och även jag, att tryggt segla vidare. Tack Ilona Salonen för ditt oerhörda engagemang att föra tidningen framåt!

Min pappa sa alltid att man inte ska vara mer än sju år på samma arbetsplats, eller med samma arbetsuppgift, eftersom man då stagnerar. Jobbet som chefredaktör för SOS Aktuellt har tack och lov aldrig varit statiskt. Journalistik är dynamiskt, en levande organism som inte går att förutbestämmas eller tränga in i strama ramar. Materialet lever hela tiden ända fram till tryck. Och det är det som gör det så inspirerande och givande. Man måste vara flexibel. Det är det som ger tidningen dess själ.

Det finns så många att tacka för ett fint samarbete. Alla redaktionsrådsmedlemmar genom tiderna, underbara Anna Caldén, alla fantastiska kollegor och skribenter, speciellt Helena Forsgård, Christina Lång och Thomas Rosenberg som alltid funnits där, även som stöd. Kenneth Lundström som haft den tuffa uppgiften att under alla dessa år tygla det oregerliga adressregistret som av någon anledning vill leva ett eget liv. Pär Landor för att du tipsade om jobbet. Klas Backholm för mentorskapet. Lasse Hedman ska ha extra stort tack för värdefull journalistisk vägledning och att ha agerat som tidningens Yoda sedan dag ett. Och vår lay outare Eva Tordera förstås, som gör en vacker tidning till oss varenda en gång! Det går förstås inte att nämna alla, men ni vet vilka ni är! Tack, ni gjorde mitt liv rikare och mig till en bättre människa. Vi ses!

Jag avslutar med att citera den begåvade iransk-svenska musikern Laleh från nya låten ”Det kommer bli bra”.

Du är bara en sten i havet det är inte värre än så.
Så, så, så, vad var det ni sa?
Vad var det vi sa!
Det kommer bli bra, det kommer bli bra!

Daniela Andersson
är chefredaktör

Strax innan tryck kom nyheten om att Mikaela Remes valts till min efterträdare. Stort grattis och lycka till! Läs mer om Mikaela på sidan 30.

SOS Aktuellt

SAMS – Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf
Medelhavsgatan 14 A, 00220 HELSINGFORS
redaktion@sosaktuellt.fi
Telefon: 044-555 4388

Back to top of page